Yüze Krem, Yaraya Merhem veya vücuda Güneş kremi sürmek orucu bozar mı?

Yüze krem sürmek, Ağrıyan yere veya Yaraya Merhem sürmek veyahut Vücuda Güneş kremi sürmek orucu bozar mı?
YARA MERHEMİ SÜRMEK ORUCU BOZAR MI?
Bilimsel olarak; Cilt üzerindeki gözenekler ve cilt altındaki kılcal damarlar yoluyla vücuda sürülen krem, yağ, merhem ve benzeri sıvılar emilerek kana karışsa da bu emilim çok az ve yavaş olup, eser miktardadır. Üstelik ister tıbbi ilaç olarak uygulanan yara ve yanık merhemleri, kas gevşetici – ağrı kesici ve antiromatizmal kremler, ister kozmetik amaçla tatbik edilen merhem sürme eylemleri sindirim sistemi ile ilgili olmadığından ve dolayısıyle yapılan işlem yemek veya içmek fiili sayılmayacağından cilde sürülen ilaçlı merhemler, yapıştırılan yara bantları orucu bozmaz (Diyanet işleri yüksek kurulu – 22-9-2005 tarihli kararı; Merğînânî, el-Hidâye, II, 263-264; Kâsânî, Bedâî’, II, 98; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 366, 367).
ELLERE veya YÜZE KREM SÜRMEK ORUCU BOZAR MI?
Vücuda veya yüze sürülen krem deri üst katmanına yani yüzeye uygulanan bir işlem olduğundan orucu bozan haller arasında yer almamaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yukarıdaki fetvasına göre ele, yüze, kola, bacaklara ve sair yerlere krem sürmek, yüze fondoten sürmek, pudra kullanmak, makyaj yapmak, cilde maske yapmak, vazelin sürmek, güneş kremi (*), güneş sütü veya güneş yağı sürmek orucu bozmaz. Sonuç olarak vücuda harici olarak dıştan sürülen tıbbi veya kozmetik ürünlerle oruç bozulmaz. (içeriğinde alkol olmayan alkolsüz preparatları tercih ediniz).
(*) Güneşten korunmak sadece mayosuyla havuza veya denize girenler için değil sağlık nedeniyle koruyucu faktör güneş kremi kullanmak zorunda olan hastalar için de sözkonusudur. Örneğin bazı insanlar alerji nedeniyle el ve yüzlerine yüksek koruma faktörlü kremler sürebilirler.
İncelediğiniz konu: Yüze Krem, Yaraya Merhem veya vücuda Güneş kremi sürmek orucu bozar mı? olup, yorum, öneri görüş ve tavsiyeler yapmak isterseniz aşağıdaki yorumlar bölümüne düşüncelerinizi yazabilirsiniz.