Yasak Günler nelerdir?

Oruç tutulması yasak günler nelerdir?
İslam dininde oruç tutmanın yasaklandığı ya da hoş karşılanmadığı günler de bulunur. Yasağın niteliğine ve ağırlık derecesine göre, bu günlerin bir bölümünde oruç tutmak haram ya da tahrîmen mekruh (haram olmasa da yapılmaması gereken şey), diğer bir bölümünde ise tenzîhen mekruh (yapılmaması yapılmasından daha iyi şeyler) olarak nitelendirilir.
Diyanete göre Hangi günlerde oruç tutulmaz?
Orucun yasak olduğu günlerin en başında bayramlar gelir.
Hz. Peygamber (s.a.s.) iki zamanda oruç tutulmayacağını bildirmiştir. Birincisi Ramazan bayramının birinci günü, diğeri ise kurban bayramı süresince (Buhârî, Savm, 66-67).
Ramazan bayramının yalnızca 1. gününde ve kurban bayramının 4 gününde oruç tutmak yasaktır (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 395-396). Bu günlerde oruç tutmanın yasak olmasının sebebi bayram günlerinin yeme, içme ve sevinç günleri olmalarıdır.
Ramazan bayramı, bir ay boyunca Allah için tutulan orucun arkasından verilen bir “genel iftar ziyafeti” sayılmaktsadır. Bu nedenle ona “fıtır/iftar bayramı” denilmiştir. Ramazan bayramının ilk günü bu yönüyle bir aylık Ramazan orucunun iftarı olmaktadır. Böyle toplu iftar gününde oruçlu olmak, Allah’ın sembolik ziyafetine katılmamak anlamına gelmektedir.
Allah için kurbanların kesildiği kurban bayramı günleri de ziyafet günleridir. Hz. Peygamber (s.a.s.), teşrik günlerinin yeme, içme ve Allah’ı anma günleri olduğunu belirtmiştir (Ebû Dâvûd, Savm, 49).
Oruç tutmanın tavsiye edilmediği durumlar:
Hacıların, oruç tuttukları takdirde güçsüz ve yorgun düşme olasılıkları bulunduğu takdirde, Zilhicce’nin 8. “terviye” ve 9. “arefe” günlerinde oruç tutmamaları daha uygun olur. Zira Hz. Peygamber (s.a.s.), arefe günü Arafat’ta olanların oruç tutmalarını yasaklamıştır (Ebû Dâvûd, Savm, 64). Çünkü hac ibadetini yaparken daha zinde ve canlı olmaları, öncesinde nafile oruç tutmuş olmalarından daha hayırlıdır.
Oruç tutmanın mekruh sayıldığı bazı haller :
- Örneğin; sadece âşûrâ gününde (Muharrem ayının 10. gününde) oruç tutmak, yahudilere benzemek ve onları taklit etmek anlamını içerdiği için mekruh görülmüştür (Ebû Dâvûd, Savm, 66).
- Şek günü (Şaban ayının sonuna gelip, Şaban’dan mı yoksa Ramazan’dan mı olduğunda şüphe edilen gün) oruç tutmak mekruhtur. Hz. Peygamber (s.a.s.), Ramazan’ı bir ya da iki gün önceden oruç tutarak karşılamayı yasaklamıştır (Buhârî, Savm, 11, 14; Müslim, Sıyâm, 21; Ebû Dâvûd, Savm, 11).
- İki ya da daha fazla günü, arada iftar etmeksizin birbirine ekleyerek oruç tutmak mekruhtur. Buna visâl orucu (savm-i visâl) denir. Hz. Âişe’nin belirttiğine göre Hz. Peygamber (s.a.s.) visâl orucu tutmalarını yasaklamış; kendisinin bu şekilde oruç tuttuğu hatırlatılınca da “Siz benim gibi değilsiniz; beni Rabbim yedirir, içirir.” (Müslim, Sıyâm, 55-58) diye yanıt vermiştir.