Yanlışlıkla su içmek orucu bozar mı

Oruç tutarken yanlışlıkla su içmek orucu bozar mı?
Hata orucu bozar ve yalnızca kaza gerektirir. Orucun bozulması konusunda yanlışlık, örnek olarak abdest alırken ağzını çalkalarken istemeden boğazına su kaçması gibi, orucu bozan hareketin orucu bozma kastına dayalı olmayarak meydana gelmesidir.
Orucu bozan eylemin yanlışlıkla yapılması orucu bozar ama sadece kazayı gerektirir.
Yanlışlıkla boğaza su kaçması, oruçlu bulunulduğu hatırda değilken meydana gelirse, unutarak yapılmış hükmünü alır ve oruç bozulmaz (Fetavay-ı Hindiyye, Mısır 1310, I, 202). Bir sahabi Rasulüllah’a (s.a.s.) “Ey Allah’ın Resulü! Oruçlu iken unutarak yiyip içtim. Orucum bozuldu mu?” diye sormuş. Rasulüllah (s.a.s.) da, ” (Hayır bozulmadı) sana Allah yedirip içirdi.” (Ebu Davud, Savm 39) cevabını vermiştir.
Şafii mezhebine göre orucu bozan bir işi gerek yanlışlık ve gerekse unutma sonucunda yapmakla oruç bozulmaz (Şirbini, Muğni’l-Muhtac, İstanbul 1958, I. 429).
Kuran-ı Kerim, unutarak yapılan hatalardan dolayı insanı sorumlu tutmamaktadır. Çünkü bunda kulun bir etkisi yoktur. Oruçta tutarken unutarak su içilse, unutup yemek yense hatırlanmadıkça oruca bir zarar vermez. Ancak hatırlandığı an hemen vazgeçmek gereklidir. Suyu veya yemeği çıkarmaya çalışmak gerekmez. Fakat kural; Unutma nedeniyle hatırlamadan hataen (yanlışlıkla) yapılmasıdır.
Bu hüküm farz oruçlar için olduğu gibi, nafile oruçlar için de geçerlidir. Çünkü farz orucu da, nafile orucu da bozan durumlar aynıdır.
Ebu Hüreyre Radiyallâhu Anhın rivayet ettiğine göre Resul-i Ekrem Efendimiz Sallallâhu Aleyhi Vesellem şöyle buyurmuştur:
“Biriniz oruçlu iken unutarak bir şey yiyip içer, sonra da hatırlarsa orucunu bozmayıp tamamlasın. Çünkü ona Allah yedirmiş ve içirmiştir.”
(Darimi, Savm: 23; Müslim, Sıyam: 171)
Ümmü İshak Radiyallâhu Anhâ, Resul-i Ekrem Efendimiz Sallallâhu Aleyhi Vesellemin huzurunda bulunuyordu. Peygamberimiz Sallallâhu Aleyhi Veselleme bir kapta tirit getirdiler. Zülyedeyn Radiyallâhu Anh de oradaydı. Peygamberimiz, Ümmü İshak Radiyallâhu Anhâ etli bir kemik verdi.
Zülyedeyn, “Ey Ümmü İshak bundan ye!” dedi.
Ümmü İshak diyor ki:
O anda oruçlu olduğumu hatırladım. Adeta elim tutuldu. Elimi ne uzatabiliyordum, ne de çekebiliyordum. Bunun üzerine Peygamber Sallallâhu Aleyhi Vesellem “Ne oldu sana?” diye sordu.
“Oruçluydum, unuttum” dedim.
Zülyedeyn, “Doyduktan sonra mı aklına geldi?” dedi.
Bunun üzerine Resul-i Ekrem Sallallâhu Aleyhi Vesellem şöyle buyurdu:
“Orucunu tamamla. Bu ancak Allah’ın sana gönderdiği bir rızıktır.”
(Kütüb-i Sitte Muhtasarı Tercüme ve Şerhi, 9:457)
Oruçlu bir kişiyi yanlışlıkla su içerken veya yemek yerken görürseniz onu uyarmalı mıyız?
Oruçlu olduğunu unutarak yemek yiyen su içen kimse yaşlı, hasta, zayıf ve oruç tutmaya gücü yetmeyecek haldeyse onu gören biri oruçlu olduğunu hatırlatmamalı, oruç tutmaya kuvveti yetecek haldeyse hatırlatmalıdır (Şürünbülali, Merakı’l-felah, 256)..
Sonuç olarak yanlışlıkla su içtim, orucu bırakmam mı gerek demek yerine, orucu tutmaya devam etmelisiniz.
İncelediğiniz konu: Yanlışlıkla su içmek orucu bozar mı olup, yorum, öneri görüş ve tavsiyeler yapmak isterseniz aşağıdaki yorumlar bölümüne düşüncelerinizi yazabilirsiniz.
Devamlı ilaç kullanmam gerek. Bir yudum su ile ilacı içsem oruç bozulur mu? Sürekli içmek zorunda kalmasam hadi neyse. Saatleri de uymuyor sabah akşam ilaç içmem gerekiyor doktor tavsiyesi ile…