Susamamak için ne yapılır?

Oruç tutarken susamamak için ne yapılır?

 

Ramazan ayı sıcak günlere rastlayınca oruç tutarken zorlanmamak için bazı önemli kurallara da dikkat etmek gerekir.
Oruçlu insan için en büyük sorun susuzluk çekmektir. Vücut açlığa karşı uzun bir süre direnebilir ancak susuzluğa karşı uzun süreli bir direnci yoktur. Bedenimizin dengeyi sağlayabilmesi için bazı içecek ve yiyecekler gayet pratik ve idealdir.

Oruç tutarken susamamak için yapılmaması ve yapılması gerekenler. 10 Altın Kural;

1- Sahurda yağlı kızartmalar ve yağlı yiyeceklerden uzak durmalıyız. İftarda Yağ oranı yüksek yiyecekler yemek de susuzluğu arttırır. Kavurma, kızartma, yağlı börek ve yağlı kıymayla hazırlanan yemekleri tercih etmeyin.

2- Sahur vakti ağır yemekler yerine kahvaltılık ve sebze meyve yemeliyiz.

3- İftardan sonra orucumuzu açtıktan sonra sahura kadar en az 2,5 litre su sıvı içmeliyiz.

4- İftarda ve sahurda çok fazla çay ve kahve içmeyin. Her ikisi de çok güçlü idrar söktürücü olduğundan vücuttaki suyu söküp atarak susuzluğa neden olur.

5- Şerbet, limonata, hazır meyve suyu ve gazlı içecekler gibi bol şekerli içecekler hem çok fazla kalori içermesi nedeniyle şişmanlatır hem de kan şekerini hızlıca yükseltip ani düşürerek daha çok yemesine sebep olur.

6- Sıvı alımını sadece gece sahura bırakmamak, iftar ve sahur arasında dengeli bir dağılım içinde ve belirli aralıklar ile sıvı tüketmeliyiz.

7- Susuzluğu gidermek için aşırı soğuk içecekler içmeyin. Soğuk içecekler hararetinizi kestiği için ihtiyacınız olan sıvıyı almanızı önler. Üstelik soğuk su sıcak yemekle birleştiğinde hazım sorunları oluşturabilir.

8- Tuz oranı yüksek yiyeceklerden uzak durun. Turşu, salamura, peynir, zeytin ve pastırmalar kanın yoğunluğunu arttırır ve susuzluk hissini tetikler.

9- Sahurdan sonra dişlerimizi fırçalamalıyız.

10- Teravih namazından geldikten sonra karpuz, kavun, şeftali, üzüm gibi su oranı yüksek meyve yemek veya bunların taze meyve sularını içmek.

Çok susamak

 

Susuzluğa iyi gelen içecekler :

Kavun, Karpuz, Şeftali Kompostosu : İçeriklerinde bol miktarda su bulunan bu meyveler muhteviyatlarındaki suyu hemen salmadıkları için daha uzun süre ile susuzluk hissini önlemektedirler. Doğal olarak hiç bir şey doğrudan su içmenin yerini tutamaz ama  sahur ve iftarda bol miktarda su içmenin yanısıra bolca kavun, karpuz, üzüm ve şeftali kompostosu içmek çok faydalıdır.

Maden Suyu: İçeriğinde bulunan mineraller sayesinde bedenin daha sağlıklı ve zinde olmasını temin eder ve gün içerisinde daha az susamamı sağlar. (Doğal maden suyu ile soda farklı şeylerdir. Maden suyu içerken üzerinde “Doğal Mineralli Su” yazması çok önemlidir.)

Ayran, Kefir, Yoğurt: Özellike sıcak havalarda bünyemizin kaybettiği su ve tuzu geri yüklemek için iftarda veya iftardan sonra tuzlu ayran içmek yararlıdır. Sahurda ise  tuzlu ayran içilmez. Sahurda tuzsuz veya az tuzlu ayran veyahut kefir içilebilir.

Susuzluğa karşı iyi gelen yiyecekler :

Domates, Salatalık: İçeriklerindeki ortalama  %95 su oranı ile bu sebzeler de susuzluğu gidermekte oldukça etkilidir.

Hurma: İçindeki vitamin, mineraller ve lifli yapısı ile mükemmel bir gıda olan hurma meyvesi susuzluğu giderici etkisi ile de çok önemli bir meyvedir.

Meyan Kökü Şerbeti : Meyan kökü aslında ülkemizin güneydoğu ve doğu anadolu bölgesinde yüzyıllardır bilinen ve şerbet olarak sokaklarda dahi satılan bir içecektir. Aslında çoğu kişinin bilmediği cola hammaddesi de meyan köküdür. Yani bildiğiniz kolalı içecekler olan Coca-Cola, Pepsi Cola gibi meşrubatların hammaddelerinden biridir. Ancak bu kolalı içecekler içlerindeki asit, şeker ve diğer maddeler nedeniyle iftarda sahurda önerilmez. Ama aşağıdaki şerbeti yapamıyorsanız veya meyankökü bulamıyorsanız en azından şekersiz olanları da bir miktar susuzluğu giderir. Belki de açık bekletip asidinin gitmesini beklemek de düşünülebilir…

Meyan kökü şerbetinden iftarda 1, sahurda 1 bardak içmek susuzluğa çok iyi gelir.
Yapımında kullanılacak malzemeler: 1 avuç meyan kökü, 2 litre su, tülbent
Tarifi: Meyan kökü yıkanıp tülbentin içine konur. Meyan kökü odunsu bir bitki olduğundan ezilip lif haline getirilir veya hazır lif halinde bulunur. Tülbentle beraber 1 kaseye konur ve üzerine su ilave edilir. 4-5 saat bekletilip, süzülür. Biraz yüksekten köpürtülerek süzgece dökülür. Sonra çıkan bu kahverengi su tülbentten süzülerek içilir. İçtikten sonraki ferahlamayı aşağıdaki yorum bölümünden paylaşmanızı rica ederiz…

İncelediğiniz konu: Susamamak için ne yapılır? olup, yorum, öneri görüş ve tavsiyeler yapmak isterseniz aşağıdaki yorumlar bölümüne düşüncelerinizi yazabilirsiniz.

One comment:

  1. rahman dedi ki:

    İftarda ve sahurda çok fazla tatlı veya çok fazla tuzlu şeyler yemek içmek susuzluğa neden olur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.