Orucu Bozmak

Oruç tutarken Orucu bozmak
Ramazan orucu tutmaya başlayan biri daha sonraki günlerde oruç tutmaktan vazgeçerse tuttuğu oruçlar bozulmaz.
Ramazan ayında her gün tutulan oruç tek başına bir ibadet sayılır. Orucun kabulü için her gün oruç tutmaya niyet etmek gerektiğinden her günün orucu diğer günlerden bağımsızdır. Bu nedenle bir günün orucundaki bozukluk, diğer günün orucuna engel teşkil etmez ve onları bozmaz.
Diğer bir anlatımla Ramazan orucu tutmaya başlayan bir kişi daha sonraki günlerde mazeretsiz olarak oruç tutmayı bırakırsa, sonradan tutmadığı günlerin orucunu kaza etmesi gerekir ancak keffaret gerekmez. Bunun nedeni keffaret, oruç tutmamanın değil, orucu bozmanın cezası dır.
Fakat Ramazan orucunun mazeretsiz bir şekilde tutulmaması büyük bir günah olup, kazası ile beraber tövbe etmek de gereklidir. Ayrıca Ramazandan sonra tutulan oruç, Ramazanda tutulan orucun sevabına denk değildir, yani onun yerine geçmez. (İbn Abidin, Reddu’l-muhtar, II, 87, 103; Ceziri, Kitabü’l-Fıkhi ala Mezahibi’l-erba’a, I, 560).
Hz.Muhammed (s.a.v.) bir hadisinde, ramazanda mazeret olmadan tutulmayan bir günün orucunun sevabını, bir yıl boyu tutulan orucun sevabının karşılamayacağını belirtmiştir (Ebu Davud, Savm, 38; Ayrıca bkz. Buhari, Savm, 29).
Sonuç olarak bir günün orucunu tutarken oruç tutmayı bırakmak, orucu bozmak, keffaret gerektirmemekle birlikte kaza gerektirir. Bu nedenle orucu yarım bırakmak kazayı mucip olsa da daha önce veya sonra tutulan orucun sıhhatini bozmaz. Her gün tutulan oruç sevap hanesinde tutulan gün olarak işlenir.
.