Nelere özen gösterilmelidir ?

Oruç tutarken nelere özen gösterilmelidir
Oruç ibadeti, Allah’ın hoşnutluğunu kazanmak için yapılan bir ibadettir. Oruç tutmak bir çeşit gün boyu ibadet halinde bulunmak demektir. Oruç tutarak Allah’ın bir emirlerini yerine getirmek insanı Allah’a yaklaştırır. Bu sebeple oruç tutan bir kişi, söz ve davranışlarında daha dikkatli olmalıdır.
Sevgili Peygamberimiz Hz.Muhammed (SAV.) oruç hakkında şu uyarılarda bulunur:
Kim kötü ve davranışları bırakmazsa, onun yemesini içmesini terk etmesine Allah’ın ihtiyacı yoktur. (Tirmizi)
Oruç kalkandır. Sizden biriniz oruçlu olduğu bir günde kötü söz söylemesin, kavga etmesin. Ona biri sataşır veya kötü söz söylerse, ‘ben oruçluyum’ desin. (Buhari)
Oruç tutarken nelere dikkat edilmelidir?
Kısaca belirtmek gerekirse; Peygamberimizin oruç hakkındaki uyarıları çerçevesinde bilinçli bir biçimde oruç tutan kişi; Kötü söz ve kötü davranışlardan uzak durmaya özen göstermelidir. Ailesi, arkadaşları ve etrafındak kişilerle iyi ilişkiler içinde olmalıdır. Yaptığı kötü hareketlerin tuttuğu orucun değerini ve sevabını azalttığının bilinciyle davranmalıdır.
Oruç tutarken özen gösterilmesi gerekli diğer bir konu da temizliktir. Özellikle ağız ve diş sağlığına dikkat edilmeli, ağız kokusu ile çevreyi rahatsız etmemek için iftardan sonra ve sahur vakti bitmeden dişleri fırçalamak oldukça önemlidir. Tabi ağızdaki çürük dişler ağız kokusuna neden olacağından diş doktoruna bunları tedavi ettirmek ramazanda oruç tutarken kendinizi ve çevrenizi rahatsız edecek ağız kokusundan kurtulmanızı sağlayacaktır.
İslam dininde emredilen tüm ibadetler gibi oruç da Allah ile kul arasında bir iletişimdir. Oruçlu kişi bunun bilincinde olmalı, Orucu yalnızca aç ve susuz kalmak olarak görmemelidir.
Gün boyu Allah ile iletişim halinde olmanın gereklerine ve ciddiyetine uygun davranmalıdır. Bunun için oruç tutan kimse;
- Yeme içme gibi orucunu bozacak şeylerden kaçınmalı,
- Kötü laf söylememeli,
- Küfür edilmemeli,
- Yalan söylememeli,
- Günah ve suç olabilecek bütün davranışlardan kaçınmalı,
- Kalp kırmamalı,
- Tartışma ve kavgadan uzak durmalı,
- Haksızlık yapmamalı,
- Kin, nefret ve öfkeden uzak durmalı,
- Sinirlerine hakim olmalı,
- Sadece yiyecek içecek konusunda değil, her türlü konuda (buna cinsellik de dahil) nefsine hakim olmalıdır.
Sevgili Peygamberimiz bir hadisinde, “Oruç bir kalkandır. Sizden biriniz oruçlu olduğu bir günde kötü söz söylemesin, kavga etmesin. Ona birisi kötü söz söyler ise ‘Ben oruçluyum’, desin.” demek suretiyle bu konuda Müslümanları açıkça uyarmıştır. Bu nedenle oruç tutarken size biri kötü bir şey yapmaya çalışsa da ona karşılık vermek yerine oruçlu olduğunuzu belirtiniz ve yukarıda sayılan hareketlerden tüm sabrınızı koruyarak imtina etmelisiniz. Unutmayınız ki oruç tutmak, kendi nefsinizi tutmaktır… Sinirli bir şekilde oruç tutmak, küfretmek, ticarete hile karıştırmak, karşı cinse kötü gözle bakmak, çalışanlarına, iş arkadaşlarına, patronuna, eşine ve çocuklarına kötü davranmak, başkasının hakkını yemek orucun faziletini ortadan kaldıran şeylerdir. Çünkü oruç sadece açlık olmayıp, aynı zamanda bir felsefedir.
İncelediğiniz konu: Nelere özen gösterilmelidir ? olup, yorum, öneri görüş ve tavsiyeler yapmak isterseniz aşağıdaki yorumlar bölümüne düşüncelerinizi yazabilirsiniz.