Metabolizma hızlanır mı?

Oruç tutarken metabolizma hızlanır mı?

Genelde ramazanda zayıflama ve diyet programı sunanlar Oruç tutanların metobolizmasının yavaşladığı, orucun metabolizmayı yavaşlattığı üzerinde birleşir. Peki bu doğru mu?

Yeni yapılan bir araştırma oruç tutanların metabolik aktivitesinin arttığını, metabolizmanın vücuda yararlı antioksidanları oluşturduğunu ve de yaşlanmanın bazı olumsuz etkilerini önlemeye faydalı olduğunu ileri sürmekte.

OIST (Okinawa Bilim ve Teknoloji Lisansüstü Üniversitesi) ve Kyoto Üniversitesi bilim insanları, oruç tutarken artan ve daha önce hiç belirlenmeyen 30 maddeyi ve oruç tutmanın sağlık üzerindeki çeşitli faydalarını belirlediler.

Prof. Mitsuhiro Yanagida tarafından yönetilen araştırmanın baş yazarı olan ve OIST G0 Hücre Birimi görevlisi Dr. Takayuki Teruya, “Uzun senelerdir yaşlanma ve metabolizma üzerinde araştırma yapıyoruz. Oruç tutmanın sağlığa bilinmeyen faydalarını araştırmak istedik. Düşünülenin aksine oruç, metabolik aktivasyonu aktif bir şekilde arttırıyor” dedi.

29.1.2019 tarihli Scientific Reports dergisinde yayımlanan deneyde; 4 oruç tutan kişinin kanı, plazması ve kırmızı kan hücrelerinin analizi yayınlandı. Araştırmacı uzmanlar metabolitlerin yani organizmaların enerjisini ve büyümesini sağlayan kimyasal süreçler esnasındaki maddelerin değişim seviyelerini takibe aldılar. Sonuçlar 44 adet metaboliti gözler önüne serdi. Bunlara 58 saatlik oruçtan sonra denekler arasında 1.5-60 katı artan, daha önce hiç fark edilmemiş 30 adet metabolit de dahildi…

metabolizma-hizi

Metabolitler

İnsan organizması uygun olduğunda karbonhidratları hızlı bir biçimde enerji olarak kullanmaya çalışır. Karbonhidrat yokluğunda vücut alternatif enerji depolarını yağmalamaya başlar. Bu “yedek enerji” hareketi, metabolitler olarak anılan bütiratlar, karnitinler ve dallı zincirli amino asitlerde iz bırakır. Bu yedek enerji göstergeleri ise oruç tutarken artış gösterirler.

Ancak oruç tutmanın, yedek enerji kullanma etkisinden çok daha fazla etkilere sahip olduğu ortaya çıktı. Araştırmacı uzmanlar, insan kanının detaylı analizini yapınca hem oruç tutma göstergelerini hem de daha fazlasını buldular.

Örnek olarak; Karbonhidratlar, proteinler ve lipitlerin kimyasal bağlarında gizlenen enerjiyi salgılayan organizmaların bir işlemini, sitrik asit döngüsü tarafından üretilen maddelerde toplu artışı gözlemlediler.

Gösterge artışı, her hücreyi yöneten küçük güç merkezlerinin yoğun çalışma halinde olduğunu gösteriyordu.

Ayrıca orucun, gen ifadesi ve protein sentezinde başrol oynayan pürin ve pirimidin metabolizmasını iyileştirdiği ortaya çıkmıştır. Bu bulgular, orucun proteinlerin inşa ettiklerini ve onların fonksiyonlarını yeniden programlayabileceğini ortaya koymakta.

Değişim, hücrelerdeki dengeleşimi arttırabilir ya da çevresel etkilere tepki olarak onların gen ifadelerini yeniden düzenleyebilir.

Metabolize edilmiş olduğunda, pürin ve pirimidin de organizmanın antioksidan üretimini arttırabilir. Ergotiyonein ve karnosin gibi birçok antioksidanın 58 saatlik çalışma süresi boyunca önemli ölçüde artış gösterdiği bulgulanmıştır.

Antioksidanlar hücreleri metabolizma sırasında üretilen serbest radikallere karşı savunur. “Heksoz monofosfat yolu” denilen metabolik yol ürünleri de oksitlenmenin zararlı etkilerini bertaraf ederler ve bu oruç tutma sırasında sadece plazmada artış gösterdikleri gözlemlenmiştir.

Yabancı kaynak : https://www.sciencedaily.com/releases/2019/01/190131113934.htm

İncelediğiniz konu: Metabolizma hızlanır mı? olup, yorum, öneri görüş ve tavsiyeler yapmak isterseniz aşağıdaki yorumlar bölümüne düşüncelerinizi yazabilirsiniz.

One comment:

  1. cübbeli ahmet hoca öğrencisi dedi ki:

    S.A. Ama bazı tıp otoriteleri tam tersine metabolizmanın yavaşladığını ve hatta bu nedenle rahatlayan ve daha az çalışan metabolizmanın insanı fiziksel değil de ruhani yani manevi hayatına daha çok enerji harcayabildiğini söylüyor. Çok ilginç bir konuya değinmişsiniz vesselam.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.