Hamilelikte dikkat edilmesi gerekenler

Oruç tutarken hamilelikte dikkat edilmesi gerekenler
Gebelikte oruç tutmanın dini ve tıbbi yönden incelemesi :
Hamilelik bir hastalık olmamakla beraber annenin vücudunda oluşan fiziksel ve ruhsal değişiklikler nedeniyle anne ve bebek sağlığı açısından riskli bir dönemdir. Bebek anne rahminde büyüdükçe daha çok gıdaya ihtiyaç duyar. Bu sebeple gebelikte beslenme büyük önem taşır. Hamile bir kadının düzensiz bir şekilde beslenmesi, vejeteryan diyet uygulaması, yetersiz kilo alımı, tek yönlü beslenme, besin değeri düşük gıda alımı gibi etkenler bebeğin zayıf doğmasına neden olabilir.
Bu tıbbi gerçekler ile birlikte değerlendirildiğinde, İslam dini açısından oruç tutmamak için geçerli mazeretlerden biri de hamilelik ya da çocuk emzirmektir. Hamile veya bebek emziren kadınlar, kendilerine veya çocuklarına bir zarar gelmesinden endişe etmeleri halinde oruç tutmak zorunda değillerdir. Gebeler bu açıdan hasta sayıldıkları gibi, onlara bu oruç tutmama izini veren hadisler de bulunmaktadır (Nesai, Sıyam, 51, 62; İbn Mace, Sıyam, 12).
Kendisi dayanabilecek ve çocuk da etkilenmeyecek ise gebe veya çocuk emziren anneler isterse oruç tutabilir. Bu konuda alanında uzman bir doktora danışılması uygun olur. Gebelik ve çocuk emzirme gibi haklı nedenlerle oruç tutamayan kadınlar, tutamadıkları bu oruçlarını koşulların elverişli olduğu başka zamanlarda kaza ederler (Merğinani, el-Hidaye, I, 127). .
Sağlık ve Tıp açısından Hamileyim oruç tutabilir miyim, hamilelikte oruç tutmanın sakıncası var mı gibi soruların yanıtına gelince; Aslında bu sorunun tek bir yanıtı yok. Hamilenin ve bebeğinin değerlendirilmesinden sonra sağlıklı cevap verilebilir. Gebenin bilinen sistemik bir hastalığı yoksa (örnek: yüksek tansiyon, şeker hastalığı, mide rahatsızlığı, kansızlık gibi), bebeğin de riskli bir hastalığı yoksa (örnek: gelişme geriliği, suyunun azalması gibi), hamile kendini oruç tutmak hususunda yeterince kuvvetli ve sağlıklı hissediyorsa ve hamilelik haftası da oruç tutmak için uygunsa oruç tutmasında sakınca yoktur. Bu nedenle hamilelerin oruç tutup tutmaması konusuna mutlaka kadın doğum uzmanı görüşü alınarak karar verilmelidir. Ancak hamilenin oruç tutmasına izin verilse de iftar ve sahur için diyetler uygulanarak oruç süresi boyunca bedende oluşan besin kaybı telafi edilmelidir.
Oruç tutmak bebek için zararlı mı?
Bugüne kadar yapılmış bilimsel incelemelerde bebeğin kilosu, zekası, doğum sonrasındaki sağlığı oruç tutan ve tutmayan gebeler arasında farklılık bulunamamıştır. Uzun süreli açlık nedeniyle anne kanındaki kimyasal maddelerin içeriğinde farklılık oluşsa da bu farklılığın bebeğe zararı olduğu belirlenmemiştir. Ancak bazı bilimsel incelemelerde hamilelikte oruç tutan kadınlarda erken doğum riskinin arttığı ileri sürülmekteyse de kesin olarak ispatlanmamıştır.
Hamilelikte oruç tutarken dikkat edilmesi gerekenler :
Şu durumlarda mutlaka doktora danışmalısınız:
- Baş dönmesi, halsizlik, göz kararması,
- Kilo kaybı veya kilo alamama başladıysa,
- Aşırı susama ve idrar rengini koyulaşması, idrarda koku, yanma ağrı gibi şikayetler su kaybının göstergesidir.
- Karında sertleşme, toplanma ve kasılmalar olduğunda ,
- Yorulmadığınız halde bile halsizlik, bitkinlik devam ediyorsa,
- Baş ağrısı, üşüme, titreme, ateş varsa,
- Bulantı ve kusma
varsa mutlaka kadın doğum hekimi ile görüşmelisiniz.
Hamilelikte kolay bir şekilde oruç tutmak için gerekli şartlar :
- Stresten uzak durmalısınız
- Bolca dinlenmelisiniz
- Aşırı sıcaktan kaçınmalısınız
- Su kaybını azaltmaya ve su takviyesi yapmaya çalışmalısınız
- Ev işlerini azaltın ya da hiç yapmamaya çalışın
- Aşırı enerji harcamayın ve fazla efor harcamanıza neden olabilecek şekilde spor veya uzun mesafe yürüyüşlerinden sakınmalısınız.
- Yemeği iftar ve sahurla sınırlandırmayın. İkisi arasında düzenli aralıklarla yemek yiyerek besleyici gıdalarla beslenin. Düzgün beslenme hamilelikte sık görülen kabızlık, baş ağrısı, yorgunluk ve kilo kaybını önlemek açısından çok önemlidir.
- Aşırı yağlı yiyecekleri asla yememelisiniz.
Gebelikte Oruç tutarken iftar menüsü örneği :
- 3 tane hurma, yarım yağlı süt, et suyu çorba
- Salata
- Et yemeği (tavuk, balık, kırmızı et) ya da baklagiller (protein açısından)
- Pilav, makarna, mantı (Bunlardan birini seçmelisiniz)
- Sebze yemeği
Oruç tutarken hamilelikte sahur menüsü nasıl olmalıdır?
- Sahurda yemek yemeden ASLA oruç tutmamalısınız.
- Mutlaka tok tutacak lifli besinler ve kompleks karbonhidratlar alınmalıdır.
- Yarım yağlı süt, peynir çeşitleri, buğday ekmeği kuru ya da taze meyveler tüketilmelidir.
- Sahurda bolca su içmek ve bol sıvı almak çok önemlidir.
Sonuç olarak; Hamilelikte tıbbi açıdan oruç tutup tutmamak konusunda mutlaka doktora danışmalı, kendi sağlığınız ve bebeğin sağlığı açısından riskli bir durum varsa oruç tutmak için ısrarcı olmamalısınız. Çünkü İslam dini yukarıda belirttiğimiz gibi hamilelikte oruç tutulmasını zorunlu tutmamış, hamileyi mazeretli saymış, gebelikte oruç tutmaya ise anne ve çocuğun sağlığına zarar gelmemesi şartı ile izin verilmiştir.
İncelediğiniz konu: Hamilelikte dikkat edilmesi gerekenler olup, yorum, öneri görüş ve tavsiyeler yapmak isterseniz aşağıdaki yorumlar bölümüne düşüncelerinizi yazabilirsiniz.