Diyet Listesi

Oruç Tutarken Diyet Listesi ;
Ramazan ayı oruç tutarak hem dini görevini yerine getirmek hem de diyet yaparak zayıflamak, formunu korumak hatta kilo vermek isteyenler için mükemmel bir zamandır. Oysa ramazanda insanların farkında bile olmadan şişmanlamaları ve kilo almaları dahi mümkündür. Oruçlu değilken günde üç öğün yemek yenirken oruçluyken bu sayı iki öğün yemek yemeye düşer. Oruçta vücut bir süre aç kaldığı için kişiler normalde iftar ve sahurda daha fazla tüketme ihtiyacı duyarlar.
Bazıları orucun vücut saatini değiştirmesi ve metabolizmada değişiklikler yaratması nedeniyle oruç tutarken diyet yapılmayacağını düşünse de oruçlu iken bu iki öğün beslenmeyi doğru biçimde yaparak hem kilo almamak ve dengeli beslenme diyeti uygulayarak kilo vermek dahi kolaydır.
Bu konuda en çok sorulan sorular, ramazanda nasıl diyet yapmalı, diyet yaparken nelere dikkat edilmeli, iftara
gıdasız ve susuz kalan bünyenin bundan etkilenmemesi için sahurda ne yemeli, iftarda neler yemeliyim sorularıdır.
Oruç tutarken sağlıklı beslenmek için nelere dikkat edilmelidir?
- İftarda yemekle beraber çay veya kahve gibi içecekler içmeyin. Çay ve kahveyi yemekten en az bir saat sonra içmelisiniz.
- İftardan sonra mutlaka hafif spor, basit egzersizler veya bunların hiçbirini yapamıyorsanız kısa bir yürüyüşe çıkmak bedeni hareketsizlikten kurtarır ve sindirimi rahatlatır.
- Sahurda beslenmeyi asla ihmal etmeyin. Sahur oruç tutarken beslenmenin en önemli bölümüdür. Uzun bir süre besinsiz ve susuz kalacak vücudun oruca hazır olabilmesi açısından (dini açıdan değil), sahur vakti asla atlanmamalıdır. Sahuru atlamak gün içinde oruç tutmayı zorlaştırır, metabolizmaya aşırı yük binmesine neden olur.
- İftar ve sahurda mutlaka bolca su içmek gereklidir. Ancak suyu yemekte içmek yerine yemekten sonra bol su içmeye gayret edin. Bunun dışında asitsiz, kafeinsiz diğer sıvı alımı da zararsız olup, bedeni bol sıvı alarak oruca hazırlamalısınız.
Diyet açısından Sahurda neler yemeli?
Hem oruç tutmak hem de kilosunu korumak veya oruç tutarak zayıflamak isteyenler için örnek sahur diyet listesi;
- 3 kibrit kutusu peynir
- 5-6 tane zeytin
- 4 dilim ekmek ve bol salata
2.örnek sahurda diyet alternatifi:
- 3 adet yumurtadan menemen
- 4 dilim ekmek ile çay veya kahve
Diyet yönünden iftarda ne yemeli?
İftarda en büyük yanlış tıkabasa yemek ve uzun açlık ve susuzluğu iftada hızlıca karşılamaya çalışmak ve bir çok yemek türünü çabuk bir şekilde mideye indirmektir. Bu hatalı beslenme mideyi yorar ve hazmı zorlaştırır. Bu nedenle iftar vakti tüm yemekler aynı anda yenmemeli, ilk olarak bir tabak çorba ile başlanmalı (mideyi rahatlatır, sindirime hazır hale getirir) ve sonrasında kısa bir süre sonra diğer yemeklere başlanmalıdır.
Örnek iftar diyet listesi:
- 1 tabak çorba
- 1 porsiyon et ya da 1 porsiyon sebze yemeği
- 2-3 dilim ekmek
- 100 gram yoğurt (yaklaşık yarım su bardağına eşdeğer)
Alternatif zengin iftar diyet listesi:
- 1 tabak çorba
- 5-6 yemek kaşığı pilav veya makarna
- Bol Salata
- Yoğurt
- Bir kase hoşaf veya komposto
İftar ve sahurda önemli olan mideyi ağzına kadar doldurarak depo oluşturmak değil, bünyenin gereksinim duyduğu gerekli sıvı, karbonhidrat, protein ve vitaminleri tedarik etmektir. Böylelikle oruç tutarken tüm bu besin ihtiyaçlarını dengeli bir biçimde sağlayarak dini vecibeleri yerine getirmek için hem oruç tutabilir hem de formu koruyarak ve hatta pratik bir diyetle kilo vermek ve zayıflamak dahi mümkün olabilir.
İncelediğiniz konu: Diyet Listesi olup, yorum, öneri görüş ve tavsiyeler yapmak isterseniz aşağıdaki yorumlar bölümüne düşüncelerinizi yazabilirsiniz.